Kireçlenme Nedir ?
Eklemlerde kıkırdak kaybı nedeniyle oluşan, eklem ağrıları ve eklem tutukluklarına yol açan bir hastalıktır
Yaş ilerledikçe kıkırdak yapısı değiştiğinden görülme sıklığı artar.
Daha önce eklem yaralanması olanlarda, fazla kilolularda, iltihaplı eklem romatizması olanlarda, eklemin etrafında kas güçsüzlüğü olanlarda daha sık görülür.
Belirtileri Nelerdir ?
En önemli belirtisi etkilenen eklemde ağrı ve hareket kısıtlılığıdır. Şikayetler başlangıçta hareketle artıp istirahatle azalır. Tablo ilerledikçe ağrılar istirahatte de devam eder.
Eklemlerden çıtırtı şeklinde ses gelebilir.
Zaman zaman tablo alevlenir ve etkilenen eklemde şişlik ve ısı artışı meydana gelebilir.
Kireçlenmenin tanısı nasıl konulur?
İyi bir hastalık hikayesi , fizik muayene, gerektiğinde direk grafi, MR , ayırıcı tanı için gerektiğinde laboratuar tetkikleri kullanılarak tanı konulabilir.
Kireçlenmenin tedavisinde neler yapılabilir?
Kireçlenme tedavisinde birinci aşama hastalığın nedenlerine yönelik yaşam tarzı değişiklikleridir. Örneğin kiloluysak kilo vermek , hareketsizsek egzersiz yapmak, aşırı zorlamaktan kaçınmak vbg.
Eklem etrafındaki kasların ve bağların güçlendirilmesi amacıyla yapılacak egzersizler ya da nöralterapi, proloterapi, prp gibi tedavi yöntemleriyle eklemlerin stabilitesi artırılarak eklem hasarı azaltılır ve ağrı, tutukluk gibi şikayetler giderilebilir.
Glukozamin / Kondroitin gibi kıkırdak takviye edici ilaçlar kullanılabilir.Diz içine eklem sıvısını artırıp kayganlık sağlayarak şikayetleri azaltacak hyaluronik asit enjekte edilebilir.
Diz - kalça içine, etrafına Ozon, PRP, CGF ya da Proloterapi uygulayarak yeni kıkırdak sentezi artırılabilir.
Fizik tedavi yöntemleri ile ağrı ve hareket kısıtlılığı giderilebilir.
Çok ileri vakalarda değişik cerrahi tedavi seçenekleri uygulanabilir.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.