BOYUN FITIĞI NEDİR ?
Boyun omurlarımız arasında destek ve amortisör görevi yaparak boynumuzun rahat hareket etmesini sağlayan kıkırdak yapıdaki diskin yırtılıp omurilik ya da kollarımıza ve ellerimize giden sinirlere baskı yapması sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır.
BOYUN FITIĞI SEBEPLERİ NELERDİR ?
Sürekli aynı noktaya bakmak, sürekli aynı postürde durmak, sürekli telefon ve televizyona bakmak, stres, boyun kaslarında güçsüzlük, aşırı kilolu olmak, ani hareketler , hareketsizlik, sigara kullanmak vbg.
BOYUN FITIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR ?
Şiddetli boyun ağrısı , kollara ve ellere ağrının yayılması, kollarda ve/veya ellerde uyuşma , yanma batma , karıncalanma , hastalığın çok ileri aşamalarında kas güçsüzlüğü, idrar va gaita tutamama gibi belirtileri olabilmektedir.
BOYUN FITIĞI TEŞHİSİ NASIL KONULUR?
Günümüzde MR görüntüleme ile kolayca teşhis konulabilmekle birlikte halen altın standart ve en önemli önemli teşhis yöntemi hastalık hikayenizle birlikte hekiminiz tarafından yapılan fizik muayene ve gözlemlerdir.
BOYUN FITIĞI TEŞHİSİ KONULDU MUTLAKA AMELİYAT OLMALIMIYIM?
Boyun ağrılarının çok az bir kısmı ameliyat gerektiren boyun fıtığından kaynaklanmaktadır. Ameliyat gerektiren durumlar omuz, kollar ya da ellerde güç kaybı olması , idrarını tutamama , kişinin iş ve günlük hayatını sürdüremeyecek kadar şiddetli ağrısının olmasıdır.
AMELİYATSIZ BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?
Öncelikle sebepleri ortadan kaldırmak adına kiloluysak kilo vermeli, sigarayı bırakmalı, uzun süre aynı pozisyonda kalmamalı, kitap okurken göz seviyesinde, aşırı cep telefonu kullanımından kaçınmalı, boynu öne eğilmeye zorlayan aktivitelerden kaçınmalıyız.
Fizik Tedavi Yöntemleri (TENS, ULTRASON, DERİN VE YÜZEYEL ISITICILAR) ile boyun çevresindeki kasları gevşeterek ağrıyı azaltılmak , dokuların kan akımını artırarak hasar onarımını sağlamak.
Traksiyon yöntemi ile çekerek omur aralarını açıp fıtıklaşan kıkırdağın negatif basınç ve vakum etkisi ile tekrar yerine girmesini sağlamak , o bölgenin hareketini artırarak disk beslenmesini ve onarımını hızlandırmak.
Proloterapide yapılan enjeksiyonlarla omurga etrafındaki bağları güçlendirerek omurlarda bozulmuş olan dizilimi ve gevşekliği gidererek disk üzerindeki baskının dolayısıyla sinir üzerindeki baskının ortadan kaldırılarak fıtık tedavi edilir.
Nöralterapide yapılan enjeksiyonlar ile otonomik sinir sisteminin elektrik potansiyelleri düzenlenerek vücudun kendi kendini tamir mekanizmaları harekete geçirerek fıtık iyileşmesi sağlanır.
Egzersiz hekiminiz tarafıdan önerilen boyun, sırt, omuz , kol ve el kaslarını güçlendirip eklem hareketlerini atıracak egzersizlerle omurga desteklenip esnekliği artırılarak fıtığın iyileşmesine ve tekrarlamamasına yardımcı olunur.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.