Beyin Felci Nedir ?
Halk arasında inme diye de adlandırılan bu hastalık beyine giden damarların tıkanması ya da kanaması neticesinde beyin hücrelerinin hasar görmesi sonucu oluşur. Beyin felcinde klinik tablo etkilenen damar, etkilenen beyin alanının büyüklüğü vbg etkenlere göre değişebilmekle birlikte sıklıkla vücudun bir yarısında kol ve bacakta güçsüzlük , yürüme güçlüğü, denge kaybı, kolunu kullanmada güçlük, vücudun bir tarafında uyuşma, anlama güçlüğü, konuşma güçlüğü, yutma güçlüğü, depresyon hatta ağır etkilenimelerde şuur kaybı ve koma gibi problemler ortaya çıkmaktadır.
Beyin Felci Sebepleri Nelerdir?
En sık sebebi kontrol altında olmayan yüksek tansiyondur, bunun yanında şeker hastalığı, sigara kullanımı, kalp hastalıkları, yüksek kolesterol gibi faktörler beyin felci gelişiminde etkili olabilmektedir.
Beyin Felci Tedavisinde Neler Yapılabilir?
Felç geçirdikten sonra ortaya çıkan kayıpların tedavisinde fizik tedavi ve rehabilitasyon önerilmektedir. Hareketsizliğe bağlı eklem tutukluklarının önlenmesi için erken dönemde rehabilitasyon programı başlamalıdır. Tedavide asıl amaç kişinin kaybettiği yürüme, elini kullanma gibi fonksiyonlarını çeşitli fizik tedavi cihazları, fizyoterapistlerce birebir uygulanan uygun egzersiz programları yoluyla beyinde hasar görmemiş hücrelerin harekete geçirilerek bu görevleri yapmalarını sağlamaktır. Bu amaçla Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastalıkları uzman hekimi tarafından hastalarımızın eklemlerinde katılık olmaması için eklem hareket açıklığı egzersizleri , spastik kaslar için germe egzersizleri, zayıf kasları için kas güçlendirme egzersizleri , yatak içi aktivite eğitimleri, nörofizyolojik egzersizler, oturma, ayakta dik durma ve yürüme denge egzersizleri , yürüme egzersizleri, ellere yönelik iş ve uğraşı terapisi vbg bileşenler içeren bir tedavi programı oluşturulur ve rehabilitasyon ekibi ile birlikte uygulanır. Yine son yıllarda robotik yürüme, kol ve el cihazları da inme tedavisinde kullanılmaya başlamıştır.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.